Øyet som ser

25. august stilte 140 deltakere på startstreken i Oslo Fotomaraton 2012. I løpet av 12 timer skulle de fortolke 12 temaer ved hjelp av fotoapparatet. Hver 3. time måtte de innom en kafé for å få 3 nye temaer utdelt. Da dagen var omme, leverte 130 av deltakerne inn sine 12 beste bilder. 12×130=1560, og det er disse halvannet tusen bildene som nå henger på veggene i Galleri Neuf. Vi er stolte over å kunne vise fram bildene fra årets fotomaraton i sin helhet, og mener utstillingen demonstrerer med stor tydelighet at alt avhenger av øyet som ser. Også tilskuerens øye – så bruk dine godt, når du går rundt i galleriet og betrakter fotografenes valg og tolkninger.

Temaene deltakerne skulle fortolke, var de følgende 12:

 1. Myk
 2. Grønn
 3. Nær
 4. Lys
 5. Grense
 6. Portrett av en fremmed
 7. Rød
 8. Rund
 9. Trekant
 10. Trang
 11. Våt
 12. Mørke

Vi ga fotografene Mikkel McAlinden og Marie Sjøvold i oppgave å kåre årets tre beste bildeserier og enkeltbilder. Snur du arket, ser du vinnernes navn og juryens begrunnelse for at de falt for akkurat disse bildene. Men husk at hva som er et godt bilde, er subjektivt. Jurymedlemmene var ikke alltid enige med hverandre, og du trenger ikke være enig med dem. Skriv nummeret på bildeserien du synes er best sammen med navnet ditt på en lapp, og lever den inn, så er du med på å kåre ”Folkets favoritt” og med i trekningen om gratis deltakelse i Oslo Fotomaraton 2013.

I våre øyne er alle som deltok i årets fotomaraton og leverte sine fortolkninger av ”virkeligheten”, vinnere. En stor takk til alle deltakerne, som bidro til å skape nok en fin sensommerdag med foto i Oslos gater. Og en stor takk til Galleri Neuf, som har stått for alt det praktiske rundt utstillingen. Og til alle som kommer innom galleriet disse tre septemberdagene: God fornøyelse!

Kamera(t)slig hilsen Terje Abusdal og Anders B. Bisgaard,

arrangører av Oslo Fotomaraton.